11.06.2018 г.

Една година от началото на безвизовото пътуване на украинци в страните от ЕС


На 11 юни 2017 година Европейският съюз отвори границите си за украинските граждани без издаване на виза, но с новия образец международен паспорт, включващ биометрични данни. Изключение правят Великобритания и Ирландия, но за сметка на това украинците вече могат да пътуват без виза и до Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.


Както съобщава днес Държавната гранична служба на Украйна, от момента на въвеждането на безвизовия режим почти 20 300 000 украински граждани са посетили страните от ЕС, като 555 000 от тях са използвали всички предимства на безвизовото пътуване.

Своеобразен „прозорец към Европа” за украинците си остава Полша. Най-голяма част от украинците, посещаващи страните от ЕС, използват именно Полша като отправен пункт.

Снимка: eurointegration.com.ua

Държавната гранична служба на Украйна е изпълнила всички мерки, свързани с либерализирането на пътуванията. Всички 157 гранично-пропускателни пунктове, през които преминават пътуващи за страните от ЕС украински граждани, са оборудвани със системи за биометричен контрол, което позволява автоматичната проверка на всички видове биометрични документи. Продължава и разширяването на техническите възможности на информационните системи на съответните ведомства.



Няма коментари:

Публикуване на коментар